Spring naar inhoud

Verplaatste beelden

De stichting Marius van Beek wordt op de hoogte gehouden over verplaatsing van beelden in diverse gemeenten. Dit is vaak nodig, gezien infrastructuur et cetera. Al is een plek voor een beeld vaak zorgvuldig gekozen, door een verhuizing wordt het vaak uit de context gehaald. Ook een beeld leidt een eigen leven.

Verhuizing 'Dijkdoorgang', Cuijk  

https://www.cuijk.nl/nieuws/nieuwe-plek-voor-kunstwerk-louis-jansenplein

Een bijzonder monument: op Bevrijdingsdag, 17 september schijnt het zonlicht om 12 uur door het ovalen gat van de gemarkeerde steen, waarop is gebeiteld 17-9-1944, de Bevrijdingsdag van Cuijk. Het monumentje krijgt een andere naam, mogelijk 'bevrijdingslicht'.

 

Herplaatsing 'De Overwelving', Zutphen 

Het beeld heet ook 'Samenspanning van elementen' of 'krachten' (1990, dolomiet, graniet). Twee pilonen dolomiet steen; daartussen drie op elkaar gestapelde zwart glanzend granieten kubussen, symboliseren de samenspanning van elementen, harmonie en evenwicht tussen oude stad en moderne uitbreiding. Het staat nu op een nieuwe locatie nabij station Zutphen..

Her onthulling 'Betogende arbeiders', Wageningen

(brons, 1964) 1-12-2015 is de beeldengroep her-onthuld door Michaël en Sandra van Beek. Ze staat weer op de oorspronkelijke plek, nabij het nieuwe appartement complex 'De Reünie'. (oorspronkelijk de Technische Talmaschool). Het herinnert aan de historische  sociale strijd van Syb Talma. Hij was sociaal hervormd predikant en eerste minister voor sociale wetgeving. Op de balk zijn portret.                                    'Zijn sociale strijd, zijn onafhankelijke strijd uit te beelden, zodat de man op de juiste manier eer wordt gebracht. De sokkel - kubussen - moeten de hechte grondslag verbeelden waarop Talma gewerkt heeft' (brief Marius, 25-1-1963). Journalist Martin Brink, die een boek schreef over de schoolhistorie en transformatie tot appartement complex, droeg er mede toe bij dat de beeldengroep terug is. Een tijdlang had het (uit de context) gestaan op een desolate plek nabij de christelijke Scholengemeenschap.

Verhuizing 'Eruptie', Zwolle

...van het Weezenlanden ziekenhuis, Zwolle ...naar Isala klinieken aan Dr. van Heesweg.  De verhuizing in 2013 was een enorme operatie van 7-10 ton Anröchter dolomiet en gepolijst graniet met een 400 ton kraan. Het beeld staat nu op de Isala parkeerplaats.

 

Foto originele plaatsing mozaïek ondergrond Cuijk: Marius van Beek, evenals de zwartwit foto van de Strijd Talma. Overige foto's: S. van Beek, M. Brink; Isala.