Spring naar inhoud

atelierbezoek scholen

Vanaf 23 maart t/m 2 juni zullen 8 scholen uit de gemeente Renkum het atelier bezoeken. Vanwege C. is echter alles onzeker. Vorig jaar kon het atelierbezoek helaas niet doorgaan. Zoiets heeft zich in de 12 jaar dat wij dit scholenprogramma uitvoeren niet eerder voorgedaan.

Het programma bestaat uit zes activiteiten. De leerlingen creëren zelf een beeldje, zien beelden binnen en buiten,  ervaren de kwetsbaarheid en duurzaamheid van het materiaal, gebruiken hun tastzin, volgen het proces van het gieten van een beeld, krijgen een idee van de inspiratiebronnen van een beeldhouwer.

Het complete programma duurt 4 ½ à 5 uur binnen schooltijd. Er is geen vervolg in de buitenschoolse uren. Voor de voorbereidende les en de opdracht kan 2 à 2 ½ u. worden uitgetrokken.

Het atelier bevindt zich van de weg af en de leerlingen kunnen hun fietsen aan de overkant van de ingang op het gras plaatsen en daar op slot zetten. De leerlingen werken met gevonden stenen, zwarte was en klei. Het materiaal kan afgeven. Zelfs wanneer het buiten warm is, is het kouder in het atelier.

De activiteiten worden uitgevoerd op school, buiten, in en rond het atelier en in de gemeente. In het atelier is plaats voor ong. 15 leerlingen om te werken. Aan het begin wordt een inleiding gehouden voor de hele groep. Daarna wordt de groep gesplitst.

De leerlingen kunnen hun creaties meenemen. Begeleidende ouder(s) kunnen voor vervoer zorgen van de beeldjes in een doos naar school. Beelden in zwarte was en chamotte klei kunnen langer geconserveerd blijven dan beelden in rivierklei. Rivierklei droogt uit, wanneer het niet vochtig wordt gehouden.

De beeldhouwer werkte het grootste deel van zijn leven in het isolement van dit ruime atelier en beeldentuin. Sinds zijn dood is het nauwelijks veranderd. Het geeft een authentiek, oorspronkelijk idee hoe hij de ruimte gebruikt heeft.

Klik hier voor een artikel in over het scholenbezoek