Skip to content

heronthulling ds. Talma beeldengroep Veenendaal

Op 1-12-2015 is de beeldengroep Betogende arbeiders (1964, brons) heronthuld door Michaël en Sandra van Beek. De beeldengroep is teruggeplaatst bij het nieuwe appartementencomplex 'De Reünie'. Oorspronkelijk was dit het gebouw van de Technische Talmaschool, waarvoor de beeldengroep gemaakt was.

De Betogende arbeiders verbeeldt de sociale strijd onder leiding van de sociaal betrokken hervormde predikant Syb Talma, de eerste minister voor sociale wetgeving aan het begin van de 20e eeuw: 'Op de kopse balk een portret van dominee Talma, zijn sociale strijd, zijn onafhankelijke strijd uit te beelden, zodat de man op de juiste manier eer wordt gebracht. De sokkel - in kubistische blokken gebouwd - moeten de hechte grondslag waarop Talma gewerkt heeft verbeelden,' uit een brief van Marius (25-1-1963).

Journalist Martin Brink, die een boek schreef over de geschiedenis van de school en de transformatie tot appartementencomplex, droeg er mede toe bij dat de beeldengroep kon worden teruggezet. Enige tijd had deze uit de context gestaan op een desolate plek in de buurt van de Christelijke Scholengemeenschap.