Skip to content

Activiteiten atelier Marius van Beek 2018

sandra van beek

 

 

Het oorspronkelijke atelier van de beeldhouwer Marius van Beek wordt beheerd door de gelijknamige stichting. Het is voor groepen op afspraak te bezichtigen voor een workshop en/of rondleiding langs beelden.

 

 

 

15 september vond de her-onthulling plaats van het beeld Kind in Beschutting (1969, brons) bij de opening van het nieuwe sport- en cultuurcentrum MFC Doelum. Het beeld stond oorspronkelijk sinds 1987 bij de Renkumse Rijnkom.

18 september bezoeken 8 groepen brugklassers van het Dorenweerd college het atelier in het kader van een kunstendag.  Tijdens de marathon-bezoeken maken ze een beeld van klei.

De workshops met leerlingen van Renkumse basisscholen beginnen op 19 september en worden in april/mei 2019 voortgezet in het kader van het Kunstmenu van de gemeente Renkum.

29 september is er een workshop in het atelier van vioolspelende leerlingen onder leiding van violiste Hermine van Praag.

6 november houdt Sandra van Beek een lezing over Marius en het verzet (in zijn beelden) in de Concertzaal in Oosterbeek.

24 augustus is in Huis Doorn de expositie Verzet en Verdriet in beeld geopend door prinses Beatrix. In dit bijzondere huis zijn beelden van Duitse en Nederlandse beeldhouwers te zien als aanklacht tegen de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Daar is onder meer van Marius de kop De Geteisterde Mens geëxposeerd. Tot 27 januari 2019.

www.huisdoorn.nl

Vanaf 19 juli is de beeldengroep Het Doel van Santiago de Chile vierenveertig jaar na dato tentoongesteld in projectruimte Circa...dit in Broerenstraat 4 in Arnhem. In het kader van de zomerexpo 'De Zwarte Kamer', getiteld: Verontwaardiging.

De beeldengroep ontstond in 1974 uit verontwaardiging tegen de militaire dictatuur en mensonterende martelingen in Chili. De aanleiding was dat na de staatsgreep van Pinochet in 1973 de kwalificatievoetbalwedstrijd Chili-Rusland gespeeld moest worden in het nationale stadion van Santiago dat door de militaire Junta als concentratiekamp was gebruikt. Nadat het Russische elftal uit piëteit niet kwam opdagen, scoorden de Chilenen voor de vorm een doelpunt in het ‘Russische’ doel en wonnen zo de voorkwalificatie voor de WK in München 1974. 'Belachelijk’, vond Marius.

Daar was ook de gelijknamige film (2007) te zien zijn die Sandra over de geschiedenis van de beeldengroep en de verduurzaming maakte. De film is Engels ondertiteld met de intentie de beeldengroep alsnog in Chili te exposeren. Onlosmakelijk verbonden met het beeldhouwwerk zijn de liederen van de revolutionaire volkszanger Victor Jara, die in 1973 vermoord is. De dader van de moord is in 2012 opgespoord in Miami en pas onlangs veroordeeld tot een boete aan de nabestaanden.