Skip to content

sandra van beek

 

Het atelier van de beeldhouwer wordt beheerd door de gelijknamige stichting.

Het atelier is voor groepen op afspraak te bezichtigen voor een workshop en/of rondleiding langs beelden. Workshops met leerlingen van Renkumse basisscholen zijn van 28 april t/m 27 mei 2020 wekelijks in het kader van het Kunstmenu in gemeente Renkum.

Herplaatsing beeld Afscheid/Sacha in ligstoel

In februari 2020 zal het bronzen beeld Afscheid/Sacha in ligstoel (2003) vanuit het Renkumse gemeentehuis verplaatst worden naar bibliotheek Veluwezoon/de Klipper in Oosterbeek. Vanaf april zal haar een tentoonstelling van grafiek en ontwerpen te zien zijn (foto: handmatig vervoer uit atelier, 2016).

 

Herplaatsing Dijkdoorgang, Cuijk

De oorspronkelijke fontein, mozaïek en zuil van het monument Dijkdoorgang (1982, graniet), verplaatst worden in de loop van 2020 (foto: vervoer en plaatsing van mozaïek 1982)

Herplaatsing De Overwelving, Zutphen

Na beraad zal het beeld De Overwelving/Samenspanning der krachten (1990, dolomiet, graniet) niet naar een park maar naar de Zutphense binnenstad nabij het station worden verplaatst.

https://www.75jaarvrijheid.nl/thema/verzet

https://www.75jaarvrijheid.nl/thema/verzet

OOSTERBEEK - Beeldhouwer Marius van Beek was een echte pacifist maar wel één die actief was in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een nachtelijke ontmoeting met Duitse soldaten die Nijmeegse Joden naar het station joegen gaf de doorslag. Uitzending tv Gelderland, mei 2019.

Her-onthulling Kind in Beschutting (1969, brons) bij opening van sport- en cultuurcentrum MFC Doelum, 12-9-2019. Het beeld stond oorspronkelijk sinds 1987 bij de Renkumse Rijnkom.

24-8-2018 expositie Verzet en Verdriet in beeld in Huis Doorn, geopend door prinses Beatrix. In dit bijzondere huis waren beelden van Duitse en Nederlandse beeldhouwers te zien als aanklacht tegen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Onder meer van Marius de kop De Geteisterde Mens. Tot 27-1.

Vanaf 19-7-2018 is de beeldengroep Het Doel van Santiago de Chile vierenveertig jaar na dato tentoongesteld in projectruimte Circa...dit in Broerenstraat 4  Arnhem. In het kader van zomerexpo 'De Zwarte Kamer', getiteld: Verontwaardiging.

De beeldengroep ontstond in 1974 uit verontwaardiging tegen de militaire dictatuur en mensonterende martelingen in Chili. 

De aanleiding was dat na de staatsgreep van Pinochet in 1973 de kwalificatievoetbalwedstrijd Chili-Rusland gespeeld moest worden in het nationale stadion van Santiago dat door de militaire Junta als concentratiekamp was gebruikt. Nadat het Russische elftal uit piëteit niet kwam opdagen, scoorden de Chilenen voor de vorm een doelpunt in het ‘Russische’ doel en wonnen de voorkwalificatie voor WK München 1974. 

'Belachelijk’, vond Marius.

Daar was ook de gelijknamige film (2007) te zien die Sandra van Beek maakte over de geschiedenis en verduurzaming van de beeldengroep. De film is Engels ondertiteld met de intentie de beeldengroep alsnog in Chili te exposeren. 

Onlosmakelijk verbonden met het beeldhouwwerk zijn liederen van de revolutionaire volkszanger Victor Jara, die in 1973 vermoord is. De dader van de moord is in 2012 opgespoord in Miami en onlangs veroordeeld tot een boete aan de nabestaanden.