Spring naar inhoud

atelierbezoek scholen

Het project atelierbezoek wordt in 6 activiteiten uitgevoerd. De leerlingen wordt de kans geboden zelf iets te creëren. Ze zien beelden binnen en buiten,  ervaren de kwetsbaarheid en duurzaamheid van het materiaal, boetseren beelden, gebruiken hun tastzin, volgen het proces van het gieten van een beeld, krijgen inzicht in de inspiratiebron van een beeldhouwer.

Het complete programma duurt 4 ½ à 5 uur binnen schooltijd. Er is geen vervolg in de buitenschoolse uren. De voorbereidende les en de opdracht duurt 2 à 2 ½ uur. De excursie naar het atelier en de beelden duurt 3 uur.

De activiteit wordt uitgevoerd op school, buiten, in en rond het atelier en in de gemeente. In het atelier is plaats voor ong. 15 leerlingen om te werken. Aan het begin wordt een inleiding gehouden voor de hele groep/klas, alvorens ze zich opsplitst. Voor de activiteiten van atelierbezoek en beelden bekijken wordt een groep van ca. 30 leerlingen gesplitst in twee groepen van ca. 15 leerlingen.

Het atelier bevindt zich van de weg af en de leerlingen kunnen hun fietsen aan de overkant van de ingang op het gras plaatsen en daar op slot zetten.

De leerlingen werken met gevonden stenen, zwarte was en klei. Het materiaal kan afgeven. Zelfs wanneer het buiten warm is, is het kouder in het atelier.

De leerlingen kunnen hun creaties meenemen. Begeleidende ouder(s) kunnen voor vervoer zorgen van de beeldjes in een doos naar school. Beelden in zwarte was en chamotte klei kunnen langer geconserveerd blijven dan beelden in rivierklei. Rivierklei droogt uit, wanneer het niet vochtig wordt gehouden.

De beeldhouwer werkte het grootste deel van zijn leven in het isolement van dit ruime atelier en beeldentuin. Sinds zijn dood is het nauwelijks veranderd. Het geeft een authentiek, oorspronkelijk idee hoe hij de ruimte gebruikt heeft.

Meer lezen? Klik hier voor een artikel uit Kunstbeeld